Jak bezpiecznie przygotować jedzenie dla niemowląt

Jak bezpiecznie przygotować jedzenie dla niemowląt

Woman holding baby putting foods into a blender

W tym artykule

  • Dlaczego higiena żywności jest ważna?
  • Jak czyste muszę być?
  • Jak mogę bezpiecznie spożyć jedzenie?
  • Jak bezpiecznie przechowywać żywność?

Dlaczego higiena żywności jest ważna?

Czystość i świeżość żywności są ważne, gdy dziecko zacznie jeść stałe jedzenie . Dzieje się tak, ponieważ układ immunologiczny Twojego dziecka jest mniej rozwinięty niż twój. Jego brzuch jest bardziej podatny na błędy i zakażenia .

Najlepiej jest podać dziecku pierwsze potrawy po sześciu miesiącach . To jest porady Ministerstwa Zdrowia.

Jeśli zdecydujesz się rozpocząć swoje dziecko w ciałach stałych przed sześciu miesiącami , powinieneś zachować szczególną ostrożność. Sterylizuj łyżki do spożycia, dopóki dziecko nie skończy 6 miesięcy, a naczynia do mycia dziecka zmywarką do naczyń lub gorącą wodą . Użyj czystego ręcznik do herbaty lub ręczników papierowych, aby je wysuszyć.

Jak czyste muszę być?

Nie potrzebujesz kuchni całkowicie sterylnej. Są nawet dowody na to, że w dzisiejszych czasach nasze domy są zbyt czyste ! Należy jednak przestrzegać podstawowych wskazówek dotyczących higieny:

  • Umyj ręce przed rozpoczęciem przygotowania posiłków dla dziecka .
  • Umyj wysokie krzesełka , śliniaki i miejsca do jedzenia w gorącej, mydlanej wodzie.
  • Jeśli dziecko jedzą pokarmy palcowe lub jeść rękami, umyj ręce przed jedzeniem jego posiłków .
  • Zmieniać często szatnie kuchenne i ręczniki.

Jak mogę bezpiecznie spożyć jedzenie?

Podczas ponownego podgrzewania żywności dla niemowląt upewnij się, że jest gorąca . Powinieneś być w stanie zobaczyć pary wychodzącej. Niech się ostygnie, zanim oddasz je dziecku. Zanurkuj trochę żywności na wewnętrznej stronie nadgarstka lub na plecach, aby sprawdzić, czy jest to komfortowa temperatura, zanim mu ją .

Rozmrażanie mrożonej żywności dokładnie przed jej ugotowaniem, chyba że etykieta żywności mówi inaczej . Najbezpieczniejszym sposobem na to jest pozostawienie go w lodówce przez całą noc lub użycie ustawienia rozmrażania na kuchence mikrofalowej .

W przypadku puree, które nie wymaga ponownego podgrzewania, takich jak puree owocowe, sprawdź, czy są one w pełni rozmrożone, przed podaniem ich dziecku . Nigdy nie zamrażaj niczego, co zostało rozmrożone .

Pamiętaj też te wskazówki:

  • Jeśli używasz kuchenki mikrofalowej do podgrzewania potraw, dobrze wymieszaj, aby uniknąć gorących punktów .
  • Nie powtarzaj żywności więcej niż jeden raz .
  • Gotuj jajka, aż żółtko i białe będą stałe .
  • Gotuj mięso, dopóki nie ma już ich róż w środku .
  • Umyć i obrać owoce i warzywa, takie jak jabłka i marchewki .
  • Nie daj nic z surowego mięsa skorupiaka do swojego dziecka

Jak bezpiecznie przechowywać żywność?

Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, aby upewnić się, że przechowywane jest bezpieczne jedzenie dziecka:

  • Jeśli robisz partie pokarmu dziecka z wyprzedzeniem, ostroż je szybko, najlepiej w ciągu 90 minut. Następnie przechowywać je w lodówce . Zatrzymaj wszystko, co nie będzie używane w ciągu 24 godzin.
  • Jeśli twoje dziecko opuszcza jakieś jedzenie w swojej misce po posiłku, wyrzuć je . Żywność, która miała kontakt z śliną, zawiera bakterie, które będą rozmnażać, jeśli są w lewo.
  • Sprawdź daty najlepiej nadające się do spożycia przez dzieci. Jeśli masz jakieś resztki żywności w słoiku, możesz je przechowywać w lodówce przez 24 godziny po jej otwarciu. Jednakże wyrzuć resztki, które zostały już rozgrzane raz i słoiki z karmienia dziecka.
  • Upewnij się, że plomby na puszkach i słojach nie zostały złamane .
  • Sprawdź temperaturę lodówki. Powinna ona wynosić od 0 ° C do 5 ° C . Kup termometr na lodówkę w sklepie z artykułami metalowymi, jeśli go nie masz.

Aby uzyskać dodatkowy spokój, zapoznaj się z naszą pierwszą pomocą w celu udławienia filmu, aby upewnić się, co wiesz, co robić, na wszelki wypadek.