Czy to prawda, że ​​alkohol jest gotowany w żywności?

Czy to prawda, że ​​alkohol jest gotowany w żywności?

To zależy. Różne metody gotowania i różne mocne alkohole mogą wpływać na ilość alkoholu, a ile pozostało.

Im dłużej gotujesz naczynie z alkoholem, tym niższa zawartość alkoholu. Na przykład, jeśli duszisz stew z wino, cydr lub piwo przez 90 minut do dwóch godzin, większość alkoholu zostanie spalona. Może pozostać ślad alkoholu, ale nie w żadnej ilości, która może zaszkodzić dziecku .

Jeśli dodasz alkohol do naczynia w dalszej kolejności, zawartość alkoholu będzie wyższa. Każdy alkohol, który miesza się w gorącym naczyniu pod koniec gotowania, lub dodaje po gotowaniu, będzie nadal tam, gdy będziesz służył.

Najlepiej nie dawać dziecku żadnych potraw przygotowanych z alkoholem lub likierem. To dlatego, że napoje te mają wyższą zawartość alkoholu objętościowego (ABV) niż wino, cydr lub piwo. Pieczone potrawy, takie jak ciasta, w których mieszasz się z alkoholem, trzymaj się większej zawartości alkoholu.

Jest zrozumiałe, że możesz nie chcieć, aby Twoje dziecko przegapiło niektóre ulubione i smakowe przepisy . Jeśli gotujesz gulasz rodzinny, który zawiera wino lub piwo z listy składników, wykonaj następujące czynności, aby wypalić alkohol:

  • Użyj szerokiej, odkrytej patelni. Alkohol trwa dłużej, aby spalić się w mniejszych naczyniach.
  • Dodać alkohol we wczesnym etapie procesu gotowania.
  • Gotować na wolnym ogniu lub gotować przez co najmniej 90 minut.

Jeśli wolisz, możesz zastąpić alkohol bez utraty zbyt dużo smaku. Możesz na przykład skorzystać z octu winnego, który zawiera trochę alkoholu lub nie zawiera alkoholu. Albo można używać alkoholowych win lub piwa bez alkoholu.

Oto kilka innych sposobów spróbowania:

  • Sok jabłkowy zamiast cydru
  • Bulion z kurczaka zamiast białego wina
  • Ginger ale zamiast piwa
  • Sok pomarańczowy lub sok ananasowy zamiast sherry
  • Morel, brzoskwinia lub sok gruszkowy zamiast brandy

Bardziej częste pytania dotyczące odchylania

  • Jak mogę dostać dziecko do wypróbowania nowej żywności?
  • Dlaczego moje dziecko nie ma miodu?
  • Czy mogę dać jaja do jedzenia?
  • Czy mogę umieścić sól w pokarmie mojego dziecka?